Rezultati istraživanja o medijskim slobodama

Uz Dan slobode medija, Udruženje BH novinari i Klub novinara u Zenici, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert Štiftung, priredili su u nekoliko gradova Bosne i Hercegovinu prezentaciju istraživanja o temi: Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode.

Medijske slobode nikada nisu bile ugroženije, a od 180 zemalja svijeta na rang listi međunarodne organizacije Reporteri bez granica, po slobodi medija Bosna i Hercegovina zauzima 65. mjesto. Rezutati istraživanja javnog mnijenja o medijskim slobodama, provedenom na uzorku od 500 ispitanika u Federaciji i Republici Srpsjoj, pokazali su između ostalog da povjerenje u medije s godinama pada, te da se uglavnom smatra da je politička klima najveća prepreka medijskim slobodama.

-Danas poručujemo da je svaki napad na novinare neopravdan, ali su to i ekonomski pritisci s kojima novinari žive i rade, – kaže Velida Kulenović, predsjednica Kluba novinara u Zenici. – Nažalost, mediji su sve više ekonomski zavisni, posebno u lokalnim zajednicama, gdje veliki broj medija na taj način zavise od politike, jer politika je ta koja diruguje novčanim izdvajanjima. Udruženja novinara će organizovati debate o toj temi, jer smatramo da takva ekonomska zavisnost nikako ne može biti metod da se vrši pritisak na medije, – izjavila je Kulenović.

Uz Dan slobode medija, Udruženje BH novinari i Klub novinara u Zenici, uz podršku Fondacije Fridrih Ebert Štiftung, priredili su u Zenici, Sarajevu, Banjaluci i Bihaću prezentaciju svojih uporednih istraživanja o novinarsvu, javnom mnijenju i medijskim slobodama, u namjeri da ukažu na probleme s kojima su suočeni mediji i novinarska profesija, ali i da razmijene mišljenja sa publikom, koja je u Zenici bila šarolika. Činili su je novinari, studenti, profesori, aktivisti u nevladinom sektoru i političari.  (S.S.)

 

 

Share