Registracija prodaje na Tržnici

Zakupci prostora na Gradskoj tržnici u Zenici izražavaju bojazan da će im rješenja sa federalnog nivoa ugroziti poslovanje i egzistenciju. Pitanje registracije svih poslovnih subjekata nije novo,ali je u posljednje vrijeme dodatno aktuelizirano davanjem saglasnosti na Model za ublažavanje sive ekonomije. Zakupci su spremni plaćati određeni iznos paušala,ali ne prihvataju registraciju po modelu samostalnih trgovačkih radnji.
Zakupci na zeničkoj Gradskoj tržnici ukazuju da posluju u nepovoljnih uslovima. Prema riječima Sabahudina Babovića ne mogu pristati na takozvanu fiskalizaciju jer rade u malim prostorima i ograničenim radnim vremenom,pri čemu je i sama djelatnost sa slabim prihodima.
-Svjesni smo,kaže Nermin Bečirović, da dolazi vrijeme da se ova vrsta trgovine stavi u zakonske okvire,ali tražimo da se prodaja na pijacama,odnosno tržnicama putem boksova,tezgi i kioska tretira posebnim zakonskim rješenjem.
Od oko 130 zakupaca prostora na zeničkoj Tržnici,koji u prosjeku mjesečno plaćaju oko 300 maraka,najveći procenat su pripadnici boračke populacije.Jasmin Bošnjak se pita šta je sa deklarativnom podrškom o zapošljavanju. Dodaje da mnogi zakupci imaju i vraćaju kredite.
Zastupnik SDA Jasmin Duvnjak je na sjednici Skupštine uputio apel za hitno iniciranje dopisa federalnoj vladi o potrebi donošenja rješenja za zakupce prostora na svim pijacama,odnosno tržnicama. Nužne su izmjene Zakona o trgovini. Prihvatljivim rješenjem svi bi bili na dobitku,zakupci bi bili registrovani i plaćali bi državi mjesečni paušal od oko 200 KM,što znači značajna sredstva u fondove i budžete.
Procjena je da se u Federaciji BiH trgovinom na pijacama i tržnicama bavi oko 10.000 ljudi.
Kantonalna inspekcija poslala je zakupcima rješenja da će krajem novembra tekuće godine uslijediti pečaćenje radnji ukoliko ne postupe po uputama za registraciju djelatnosti.   (Š.B.)

Share