Regionalni susret lidera omladinskih organizacija

U Zenici je danas počeo sedmodnevni Regionalni sastanak lidera omladinskih organizacija, u kojem učestvuju mladi aktivisti iz sedam zemalja regiona. Tema su omladinski aktivizam i načini pribavljanja podrške fondova Evropske unije. Domaćin prvom bh. susretu ove vrste je zenička organizacija Naša djeca, a tema „Fundraising and storytelling“.

Mladi aktivisti iz Moldavije, Švicarske, sa Kosova, iz Makedonije, Srbije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, susreli su se danas u Zenici, kako bi nastavili priču koju su počeli još prije desetak godina, u želji da se čuje glas onih koji spajaju pokidane veze i spremni su graditi vlastitu budućnost.

– Mislim da djeca mogu poručiti da svi treba da se ujedinimo, bez obzira na etničke i vjerske razlike. Naši političari trebaju da se malo uozbilje i organizuju i da vide kako se to radi u drugim zemljama, – kaže Zoran Gičevski iz Udruženja Multikultura iz Tetova, Makedonija.

– Nama su konflikti među političarima smiješni i besmisleni. Svjesni smo da samo zajedničkim radom možemo nešto postići, jer smo svi male zemlje i upućeni smo jedni na druge, – kaže nam domaćin zeničkih susreta mladih, Aldin Vrškić iz Udruženja Naša djeca.

Centralna tema regionalnih susreta mladih je kako pribaviti finansijska sredstva za razvoj omladinskih projekata. Evropka unija je Bosni i Hercegovini u ovoj fazi pregovora o članstvu, obezbijedila mogućnost apliciranja projekata na fondove obezbijeđene kroz program (Civil Society Facility programme), čiji je konkretan cilj pružanje podrške razvoju lokalnih organizacija civilnog društva, uključujući i omladinske, a partnerstvo sa susjedima je u tom smislu poželjno.

– Glavna poruka ovakvih susreta glasi: mladi su budućnost ove regije, – kaže Olaf Gamal Dosen, savjetnik za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u BiH. – Želimo unaprijediti angažman energije i entuzijazma mladih u političkim procesima u zemljama regiona, jer naša istraživanja pokazuju da su mladi mnogo optimističniji i pozitivni su u vezi sa promjenama u svojim zemljama, – zaključuje Dosen.

Susreti lidera omladinskih organizacija iz našeg regiona organizuju se svake dvije godine, a prvi put u BiH i to u organizaciji Udruženja Naša djeca. Projekat finansira Švicarski nacionalni savjet. U narednih šest dana u Zenici, mladi iz nekoliko zemalja Istočne Evrope razgovaraće o iskustvima omladinskog aktivizma i pokušati pronaći način da se njihova poruka ostvari u zvaničnim politikama zemalja iz kojih dolaze. (S.S.)

 

 

 

 

Share