Radnici Željezare Zenica na novom protestu

Veća grupa radnika Željezare Zenica,okupila se danas na novom protestu,prvo ispred hotela Internacional,a onda ispred upravne zgrade preduzeća u iščekivanju da im se obrati neko od predstavnika vlasti,ali se to nije desilo.

Ove sedmice većina radnika Željezare upućena je na privremeni prekid rada,kao posljedica blokade računa, isključenja struje i nemogućnosti bilo kakvih aktivnosti.

Na novom protestu zatražili su hitnu reakciju nadležnih iz federalne vlade, koja je 100 postotni vlasnik kapitala Željezare,te angažovanje nadležnih institucija u provjerama o tokovima novca,te kako je došlo do toga da je preduzeće pred stečajem.

Glavnim krivcem,pored Vlade Federacije BiH, smatramo i Upravu društva,odnosno menadžment a odgovornost snosi i Sindikat preduzeća,izjavio je Zuhdija Kozlić,zaposlenik radne jedinice kadrovski,pravni i opći poslovi.

Dug Željezare prema Poreznoj upravi procjenjuje se na oko 9 miliona maraka,ali su velika ostala dugovanja. Radnicima Željezare duguje se 9,5 plata,a dug za doprinose odnosi se na 16 godina. (Š.B.)

 

 

 

 

 

 

Share