Radnici Željezare i dalje čekaju na pomoć

U zgradi Uprave Željezare Zenica u 12 sati trebao je početi radni sastanak oko sveukupne problematike ovog preduzeća.Uprkos najavama od prije sedam dana,na današnjem sastanku nisu su pojavili najpozvaniji po pitanju stanja u zeničkoj Željezari,resorni federalni ministar i direktor Porezne uprave. Radnici su na ivici strpljenja jer im se duguju plate od polovine prošle godine.

Umjesto u 12,sastanak u Upravi Željezare počeo je iza 14 sati. Jedini sa federalnog nivoa koji se odazvao je pomoćnik resornog ministra, Marinko Bošnjak,ali je očito da nema ovlasti za preuzimanje bilo kakvih obaveza po zaključcima. Predsjednik Sindikata metalaca ZDK,Kenan Mujkanović,sa radnicima Željezare bio je i prije 7 dana na protestu u Sarajevu, Kaže, da postoje zahtjevi nekih radnika da se ide u štrajk glađu ali to nije potrebno,nažalost,radnici ovog preduzeća su već duže vrijeme gladni,ističe Mujkanović.

Sindikat i radnici Željezare duže vrijeme traže finansijsku pomoć federalnog nivoa vlasti radi održavanja tekuće likvidnosti,te skidanja hipoteke sa nekretnina ovog preduzeća,uključujući hotel „Internacional“, radi prodaje u maloj privatizaciji. Danas u iznova precizirani ovi zahtjevi,pri čemu od Vlade tražino pomoć od 680 hiljada maraka,ukazao je Esad Skomorac,predsjednik Sindikata Željezare.Cijelo popodne federalni ministar industrije bio je nedostupan za učesnike sastanka u Upravi Željezare.U slučaju da se ne udovolji zahtjevima Sindikata i radnika Željezare,Skomorac najavljuje da će uslijediti novi protest u Sarajevu.

(Š.B.)

 

Share