Radnici Željezare na privremenom prekidu rada

Većina radnika Željezare Zenica od danas je i zvanično na privremenom prekidu rada zbog teškoća proisteklim nakon blokade računa, isključenja struje i nemogućnosti za bilo kakve aktivnosti.

Od danas bi na privremenom prekidu rada trebali biti uposlenici radnih jedinica Ishrana i Građevinska operativa,a od narednog ponedjeljka ostali uposleni.

No, nezadovoljni ovim rješenjem radnici su se okupili u holu upravne zgrade preduzeća tražeći dodatna pojašnjenja iz menadžmenta i sindikata.

Predsjednik Sindikata, Esad Skomorac je u izjavi za RTV Zenica ukazao, da bi naknada za radnike za vrijeme privremenog prekida rada bili trebali biti množena sa koeficijentom 1,62 na neto platu,što bi iznosilo između 350 i 450 maraka u zavisnosti od ostalih elemenata za obračun. No,pitanje je kada će radnici i dobiti naknade jer je preduzeće u blokadi.

Za danas popodne planirana je nova sjednica Nadzornog odbora,kako bi se definisali zaključci prema Vladi Federacije BiH,kao 100 postotnom vlasniku kapitala Željezare. (Š.B.)

Share