Radnici Metalnog u štrajku

Grupa radnika privatizovanog preduzeća Metalno Zenica okupila su jutros ispred zgrade Vlade Zeničko dobojskog kantona,tražeći pomoć od nadležnih ovog nivoa vlasti.
Predstavnike radnika,umjesto premijera Miralema Galijaševića, primio je resorni ministar Zvonimir Anđelić ali nije bilo konkretnih rezultata sastanka.
Radnici Metalnog stupili su krajem februara u generalni štrajk,nakon što im nije ispunjen zahtjev,aktuelan posljednja dva mjeseca,o isplati dvije od 10 dugujućih plata.
-Posljednju platu primili smo u jesen prošle godine,pri čemu kada i dođe do isplate dvije dugujuće plate,odnosno 1.000 maraka,malo će nam značiti jer su radnici u kreditima,izjavio je za RTV Zenica Eniz Behramović,član sindikalnog odbora. Direktor Metalnog,Semiz Šišić potvrdio je za RTV Zenica da su otvoreni pregovori sa jednim mađarskim partnerom iz iste branše,koji rade mostove. Njima su ponuđene 3 opcije,dokapitalizacija,kupovina većinskog paketa ili potpuna kupovina Metalnog. Uslijedit će nastavak pregovora,pri čemu se od ovog partnera vrlo brzo očekuje pismo namjere.
Metalno je opterećeno nagomilanim dugovima,a od nekadašnjih 400, u preduzeću je ostalo manje od 200 radnika,kojima se,osim kašnjenja u isplati plata duguju i obaveze po osnovu doprinosa.  (Š.B.)

Share