Radnici Cimosa dežuraju radi sprečavanja pljačke imovine

Predsjednik Sindikata zeničkog Cimosa, Rusmir Pašalić, predočio je na današnjem zboru, radnicima okupljenim pred kapijom preduzeća, plan zbrinjavanja zaposlenih. Uz iskazanu namjeru da nad zeničkom livnicom pokrene postupak likvidacije, uprava kompanije iz Kopra ponudila je radnicima da se očituju o svojim zahtjevima za otpremninama. U ponudi je navedeno i da je uslov za radno zbrinjavanje dijela od 30-ak do 50 među 140 zaposlenih u zeničkom Cimosu u drugim pogonima u BiH i Hrvatskoj, pristanak na otkaze za invalide druge kategorije i radnike starije od 50 godina. Zenički Cimos je kadrovski relativno mlad kolektiv, a u fabrici je u toku devet godina rada, nastradalo desetak radnika. – Mi smo uz naše invalide, – poručili su radnici, koji ne žele da se odreknu ni tužbi po kolektivnim ugovorim. Kažu da rukovodstvo zeničkog Cimosa, lažima i obmanama, zastrašuje i ucjenjuje zaposlene. Pojedini rade bez ugovora, a odluke, pa i prijetnje, predstavnici uprave im saopštavaju pojedinačno putem sms-a ili oglasnih tabli.

Radnici Cimosa najavili su danas da će nastaviti sa dežurama pred fabrikom, kako bi spriječili otuđivanje robe i strojeva. – U petak naveče je devet Cimosovih kamiona iz fabrike izvuklo proizvode i opremu. Najvrijednije mašine, one koje služe u proizvodnji nećemo dati!, – odlučni su radnici zeničkog Cimosa, svjesni da time štite i svoja prava, koja će se namirivati iz vrijednosti imovine.

Odgovor na pitanje uprave Cimosa o ustupcima koje radnici očekuju u zamjenu za povlačenje tužbi, još nije usaglašen, a nije ni iznos otpremnina. Sastanak odbora sindikata nakon kojeg će biti preciziran odgovor upravi, očekuje se početkom iduće sedmice.

U međuvremenu, predsjednik Sidikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, Kenan Mujkanović, susreo se sa predstavnicima federalnog ministarstva privrede, pokušavajući dobiti podršku u aktivnostima Sindikata s ciljem spašavanja livnice u Zenici i 140 radnih mjesta. Cilj je pronaći kupca, a među pet koji se spominju, onaj na kojeg se ozbiljno računa je vlasnik kalesijskog Unis Toka, Esad Džafić.

Ukoliko se zenički pogon Cimosa ne proda u toku narednih mjesec dana, svi radnici mogli bi završiti na biroima za zapošljavanje. (S.S.)

 

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *