Radnici 21. Decembra protestovali u Sarajevu

Grupa bivših radnika ugostiteljskog preduzeća 21. Decembar iz Zenice, okupila se jutros pred sjedištem Elektro-privrede BiH u Sarajevu. Nakon protesta pred zgradom Kantonalne vlade u Zenici, na dugodišnje probleme sa neuvezanim stažom i neriješenim radno-pravnim statusom, željeli su danas upoznati vlasnika zeničkog zeničkog Rudnika mrkog uglja. Pošto im se iz Elektro-privrede nije obratio niko, protest su nastavili pred zgradom Federalne vlade.

-Nama je zenički Rudnik poslije bezbrojnih sastanaka obećao da će zaposliti sve bivše radnike 21. Decembra, jer je ovo preduzeće bilo dio Rudnika mrkog uglja, – kazao nam je njihov predstavnik, Zijad Kovač.

Preduzeće 21. Decembar nekada je poslovalo u okviru Rudnika mrkog uglja Zenica. Nakon stečaja i gašenja, u julu 2014., od 47 radnika, 29 ih je otišlo u penziju ili su zaposleni u Rudniku, a za 18 radnika status još nije riješen, niti im je uvezan radni staž, iako je prava osnivača tada preduzeća Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Njih desetak jutros je u Sarajevo doputovalo vozom. Najavljuju da će protesti u Sarajevu biti nastavljeni. (S.S.)

Share