Rad i potrebe Gradske narodne kuhinje

Oko 1800 naših sugrađana još se hrani na kazanima Gradske narodne kuhinje. Dva topla obroka dnevno se dijele socijalno najugroženijim Zeničanima na osam punktova u gradu, u kampu u Banlozima u u mjesnoj zajednici Gradišće. Sredstva za njen rad osiguravaju se uglavnom u Gradskom budžetu, mada nije beznačajna i pomoć raznih donatora, a osim narodne u Zenici djeluju još Merhametova i Caritasova kuhinja na točkovima.
-Dnevno se iz kuhinje u Domu i porodici za ručak i večeru isporuči oko 1800 toplih obroka. Mjesečne potrebe su oko 5-6 tona krompira, 1,5 tona mesa bez kosti, kako bi jedna porcija imala tri dekagrama mesa, oko 450 litara ulja, 360 kg riže itd., ističe šefica kuhinje Dževada Halilbašić.
I tako to uglavnom traje od 1990-te godine, kada je pokrenut poseban projekat osiguranja toplog obroka za socijalno najugroženije sugrađane.
-Lani je od planiranih 700 hiljada KM u Gradskom budžetu za ovu kuhinju utrošeno oko 600 KM. Međutim, ukupni troškovi, računajući nabavku namirnica i spremanje obroka, iznose oko 850 hiljada KM, pa se iz toga može zaključiti koliki je zapravo udio donatora u njenom radu, pojašnjava Senada Kartal u ime Gradske uprave. Dodaje kako broj korisnika iz godine u godinu neznatno varira, da se ne prave posebne analize i socijalne anamneze jer je uglavnom riječ o osobama na evidenciji Centra za socijalni rad, starim iznemoglim osobama bez rodbine, izbjeglicama, Romima itd. – Uglavnom im kroz te obroke nastojimo obezbjediti onaj minimum ljudskog dostojanstva, zaključuje Kartal.
Osim Narodne, u Zenici su socijalno najugroženijima na raspolaganju još Merhametova i Carotasova kuhinja na točkovima. No, broj njihovih korisnika je znatno manji, mada ništa i beznačajniji, jer glad očiju nema.   (S.G.)

 

senada kartal

Share