Prva promocija knjige Humana sigurnost

Knjiga Humana sigurnost tri autora sa Fakulteta političlkih nauka u Sarajevu, prvu promociju je doživjela sinoć u Zenici. O ovom štivu, izuzetno značajnom u periodu tranzicije postratne političke stvarnosti naše zemlje u evro-atlanske integracije, govorili su njeni autori, docent doktor Mirza Smajić, profesor doktor Zarije Seizović i docent doktor Sead Turčalo.

 

Knjiga Humana sigurnost u postkonkfliktnom kontekstu nastala je kao izraz rastućeg interesa za sigurnosnim studijama u akademskim i društvenim krugovima, kao i potrebe da se istaknu specifične sigurnosne prijetnje i izazovi u postkonfliktnoj, dejtonskoj Bosni i Hercegovini.

 

-BiH se ne izdvaja u tom smislu od ostalih zemalja. Sučena je sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, terorizmom, ilegalnim imigracijama, širokim spektrom sigurnosnih prijetnji i izazova koje moramo rješavati i samostalno i u regionalnom kontekstu, – kaže jedan od autora, docent doktor Mirza Smajić.

 

Ono što nas ipak razlikuje od građana drugih zemalja u kontekstu savremenih sigurnosnih prijetnji, je tranzicija i to na nekoliko nivoa, socijalnom, ekonomskom, kao i na nivou prelaza iz konfliktnog u postkonfliktno društvo, primjećuje profesor Zarije Seizović. Naše društvo počiva na tripartitnoj ravnoteži straha, ukazuje Seizović, no konflikt po osnovu međuetničkog antagonizma nije moguć. Ustvari su političke elite i obespravljeni građani na suprotnim polovima tog potencijalnog konflikta.

 

– Bošnjačke, srpske i hrvatske elite su jedna strana. Druga strana potencijalnog konflikta između različitih etničkih grupa ne postoji u klasičnom smislu, kako se želi prikazati. Konflikt bi bio, a on bi vjerovatno odveo u socijalnu revoluciju, ukoliko bi potlačeni postali ta druga strana. Tek onda bismo mogli govoriti o realnom konfliktu, – ističe jedan od autora knjige, profesor doktor Zarije Seizović.

 

Knjiga Humana sigurnost u postkonkfliktnom kontekstu podijeljena je u tri tematske cjeline i bavi se teorijskim i praktičnim refleksijama na humanu sigurnost, tradicionalnu sigurnost i sigurnosne izazove. Njeni su autori profesori sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, docent doktor Mirza Smajić, profesor doktor Zarije Seizović i docent doktor Sead Turčalo, a prvu promociju održanu jučer u zeničkoj Općoj biblioteci, u okviru Mjeseca knjige, vodio je njihov mladi kolega, magistar Emin Beganović.

 

Izdavač knjige Humana sigurnost je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Sadrži tri međunarodne recenzije, profesora iz Beograda, Zagreba i Sarajeva.

 

-Zašto u Zenici!? Navikli smo da iz Zenice krećemo s pobjedama, – objasnio je jedan od autora, docent doktor Mirza Smajić. (S.S.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share