Protest u Tetovu zbog zagađenja zraka

Više stotina mještana najugroženijih zeničkih prigradskih naselja u blizini kompanije ArcelorMittal Zenica,protestvovalo je danas ispred kapije 9 ove kompanije zbog zagađenja zraka,zatraživši poštivanje ustavnog prava na zdrav okoliš.
-Smatramo najodgovornijim federalni nivo i resorno ministarstvo,potom nadležne inspekcije,a onda i lokalnu upravu od koje zahtijevamo da osigura zdravo okruženje,izjavio je Željko Perić,predstavnik mjesne zajednice Podbrežje.
Ispred Mittalove kapije 9,u Tetovu,mještani su položili cvijeće i prema riječima Perića bio je ovo odgovor domaćim vlastima i međunarodnoj zajednici za skidanje hipoteke jer mi nismo nasilni i dio smo Evrope.
Mještani Tetova i okolnih naselja traže samo jedno,čist zrak,kazala je Redžiba Skomorac,naglasivši da rijettko otvara prozore jer je guši plin,naročito je kritično u noćnim satima.
Protestnom skupu prisustvovali su i predstavnici resornog kantonalnog ministarstva,Eko foruma Zenica i drugih nevladinih organizacija,kao i nekih političkih stranaka.
Ovaj protest je najava poduzimanje radikalnijih aktivnosti ukoliko se građanima ne osigura zrak koji u sebi ne sadrži otrovne polutante,ukazao je Samir Kubat,predsjednik Mjesne zajednice Tetovo.

 

(Š.B.)

 

tetovo protest e tetovo protest b tetovo protest c tetovo protest d

Share