Promovisana knjiga “Batonove priče”,Saida Štete

Knjiga Batonove priče, zbirka svjedočanstava o sudbinama zaboravljenih junaka, boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine okupljenih u Klubu paraolimpijskih sportova Baton u Zenici, promovisana je sinoć u Velikoj sali Gradskog vijeća. Said Šteta, Konjićanin sa adresom u Zenici, prema ocjeni književnika i recenzenta knjige, Fatmira Alispahića, piše u žanru potpuno zamrle bošnjačke satire i pojavljuje se kao pjesnik i prozaista koji ima senzibilitet za bošnjačke istorijske i ovovremene rane. Recenzent Batonovih priča, Mirnes Telalović, ističe kako se ovdje radi o vrijednom, trajnom zapisu o prošlosti Bosne i Hercegovine, koji naše borce trga iz zaborava svakodnevnice.

Batonove priče autor je,  u formi dokumentarne reportaže, najprije počeo objavljivati u listu Naša riječ, koji je, nakon zaokruživanja ukupno 19 priča, preuzeo ulogu izdavača knjige, pod pokroviteljstvom Kluba Baton.

-Najvažnije mi je što imam svoje mjesto u dušama i životima naših Batonaca, među njihovim porodicama, – kazao je Said Šteta, koji je i sam dugogodišnji aktivni član udruženja ratnih vojnih invalida, bivših boraca, onih koji su u borbi za domovinu ostavili svoje zdrvalje, a danas žive traumu i ponos kao svoju svakodnevnicu.Sinoćnja promocija druge knjige priča Saida Štete bila je prije svega dirljivi prikaz emocije porodica koje su direktno učetvovale u borbi za Bosnu i Hercegovinu. Muzički dio programa i čitanje odlomaka iz knjige izvele su kćerke junaka Batonovih priča.     (S.S.)

 

Share