Problem grijanja u Zenici: Mittal dao rok Gradu za učešće u projektu

Finansijski direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta i menadžerica zašite okoliša kompanije Azra Sivro posjetili su Gradsku upravu Zenica gdje su održali sastanak sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem s ciljem upoznavanja sa realizacijom projekta izgradnje novih kotlova na zemni gas i interne plinove koji bi riješili problem grijanja u gradu, a koje bi kompanija koristila za svoju proizvodnju uz višestruko ekološki prihvatljivije uslove.

“Gospoda iz ArcelorMittal Zenica danas su nam dali do znanja da je 15. juli ove godine krajnji rok do kojeg će čekati učešće Grada u projektu. Oni bi nakon toga krenuli sa gradnjom kotlova za svoju proizvodnju, što ne bi moglo osigurati toplotu za grijanje grada. Obje strane saglasne su da bi to bio veliki udarac za građane Zenice. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo ukoliko ne uspijemo osigurati ovaj kapital jer su nam svima još uvijek u sjećanju slike iz prošle zime kada su nam dotrajali kotlovi pucali na temperaturi od minus 22 stepeni”,  kazao je nakon vanrednog sastanka gradonačelnik Kasumović.

Ovaj problem bit će prezentovan i Gradskom vijeću na sjednici zakazanoj za 29. juni 2017. godine.

Ovaj problem bit će prezentovan i Gradskom vijeću na sjednici zakazanoj za 29. juni 2017. godine. Predstavnici Grada Zenica i ArcelorMittal Zenica pomoć u realizaciji projekta, vrijednog preko 40 miliona eura, od strateškog interesa za građane Zenice, zatražili su od Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH. S ciljem osiguranja grant sredstava ostvareni su kontakti i sa vladama nekih država EU i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

 

Share