Priređen protest “Stop gašenju Čelika”

U simboličnih pet do dvanaest,danas je na platou ispred robne kuće „Bosna“ u Zenici otpočeo protest više hiljada i simpatizera Nogometnog kluba Čelik pod nazivom „Stop gašenju Čelika“. Protest je organizovan zbog najave gašenja ovog nogometnog kluba,kao rezultat velikih dugovanja.Protestno okupljanje građana organizovali su neformalna grupa građana “Za Čelik” i Udruženje “Robijaši 1988.”, koji već više od godinu i po dana djeluju ujedinjeni i bore se za opstanak kluba, smatreajući ga „zadnjim građanskim simbolom ovog grada”.
Na protestnom okupljanju istaknuto je da „stvaranje evropskog Čelika je moguće samo promjenom u načinu klupskog odlučivanja, usvajanjem novog statuta i pristupanju potpisivanja reprograma duga. Procjene su,da dugovanja prelaze iznos od 10 miliona maraka.
Nakon završetka protesta,navijači i simpatizeri kluba krenuli su u protestnu šetnju dionicom prema Kasmenom mostu,te Obalnim bulevarom do stadiona Bilino polje. Protestni skup i mirni protestni marš protekli su bez izgreda,a na osiguravanju događaja bili su angažovani pripadnici policije.  (Š.B.)

 

protest b protest c  protest d protest e

Share