Pregledi kičme i stopala učenika

Udruženje za sprječavanje bolesti osteoporoze „Bonus „ koje na prostoru ZDK djeluje već 10 godina, ogranizovalo je danas preglede kičme i stopala kod učenika i učenica starijih razreda zeničke Osnovne škole „Miroslav Krleža“.

-Ovakve preglede organizujemo od 2015. godine i dosad smo obišli 11 škola na prostoru ZDK, a preglede obavalja 5 doktora,  koji su zapravo članovi našeg Udruženja, navodi Gordana Mišetić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja „Bonus“,  ističući da im je cilj prventivno djelovanje i usmjeravanje učenika kako bi održali svoje dobro zdrvalje uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost.

-Značaj ovih akcija je veliki i zbog prevncije, ali i ranog otkrivanja deformiteta i kičme i stopala, kaže doktorica Subhija Prasko, navodeći da su kroz ove aktivnosti ustanovili da nažalost blizu 90 posto učenika ima ravna stopala, veliki procenat njih je sa viškom tjelesne težine, dok su na sreću zabilježili mali broj smetnji sa kičmom.Učenici kod kojih otkrivene ove smetnje, uz dobijene osnovne savjete, upućeni su da se jave svom ljekaru.      (V.J.)

 

 

Share