Predstavnici community medija iz regiona dolaze u Zenicu

U Zenici će se od 31.10. do 06.11. održati sastanak predstavnika community medija iz Poljske, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i sa Kipra. Ovaj sastanak je samo jedna od aktivnosti projekta „Youth For Free Media“ ( Mladi za slobodne medije ) koji realizuje Udruženje za brigu i opšta prava djece Naša djeca i koji je podržan od strane Europske komisije.

 

-Ovo je drugi projekat ove vrste koji realizujemo ove jeseni. Zakonske regulacije, planiranje zajedničke emisije i Open air radio show su samo neke od stvari koji će biti realizovane u narednih 7 dana. Ono što je možda i najbitnije za naše članove, koji su većinom studenti i srednjoškolci, je to što će imati priliku da usvoje nova znanje od kolega sa community radija koji već godinama uspješno rade, – rekao je Aldin Vrškić voditelj programa za mlade Udruženja Naša djeca Zenica.

 

Ova aktivnost je samo još jedna u nizu koje Udruženje realizuje sa prijateljima i partnerima iz inostranstva. – Kao što već znate cijelo ljeto su članovi našeg Udruženja proveli na raznim edukacijama, treninzima i razmjenama širom Bosne i Hercegovine i europe. Tim tempom, samo u obrnutom smjeru, odnosno dovođenjem mladih u naš grad smo nastavili i ove jeseni. Nakon svakog projekta ove vrste naši članovi budu jači za jedno novo iskustvo, usvoje novo znanje i u konačnici postanu još aktivniji članovi našeg društva, – dodao je direktor Udruženja Ernad Bihorac.

 

Pored radionica, za goste će svaku noć biti organizovana prikladna društvena aktivnost, a u toku svog sedmodnevnog boravka će jedan dan posjetiti i BH Radio 1 u Sarajevu.

 

Radio “Active” je prvi bosanskohercegovački community radio (postojeći model u svijetu; model koji razvijamo u Zenici). Radio osluškuje potrebe lokalne zajednice i isključivo je u službi zajednice i za zajednicu; neprofitan, nepolitički i nevladin. Program omogućava djeci i mladima da kreiraju medijski program kroz autorske emisije. Trenutno, na sedmičnom nivou, uživo se realizira 17 različitih autorskih emisija; regionalna emisija Zenica-Niš calling; kao i emisija Active jutro koja se emitira pet puta sedmično. Kroz ove, i druge emisije, naše slušatelje nastojimo potaknuti na kritičko razmišljanje. U našem programu ne možete slušati folk i turbo folk ali možete čuti svjetske, elektronske, rep, chill i alternativne zvukove. Više o radiju „Active“ pročitajte na www.activezenica.com.

Share