Predstavljen Projekat uključivanja Roma u društvene tokove

„Zagovaranje za socio-ekonomsku inkluziju Roma u BiH“ projekat je koji je, u organizaciji zeničkog Udruženja nacionalnih manjina, danas u Zenici predstavila neformalna koalicija romskih udruženja u našoj zemlji, kao njen implementator.

Ovu koaliciju čine Udruženje Kali Sara –Romski informativni centar iz Sarajeva, Omladinska romska inicijativa Budi mi prijatelj iz Visokog, Omladinski centar Vermont iz Brčkog i Udruženje Romska djevojka iz Prnjavora.

U sklopu ovog trogodišnjeg projekta na prostoru naše zemlje će se zagovarati za efikasniju saradnju institucija i nevladinog sektora na svim nivoima vlasti kao i ravnopravno učestvovanje u procesu dijaloga o reformama u BiH, da bi se efikasno uticalo na proces donošenja odluka, borbe protiv diskriminacije i promocije ljudskih prava i zaštite manjina kroz prizmu evropskih standarda.

-Sve ovo u cilju je rješavanja glavnih problema romske populacije u našoj zemlji, a to su obrazovanje, stambeno pitanje, zapošljavanje i socio zdravstvena zaštita, – pojašnjava Melina Pirija, član Omladinske romske inicijative „Budi mi prijatelj“ iz Visokog.

Uz predstavnike neformalne koalicije romskih udruženja, današnjoj prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici uprave Grada Zenice kao i ZDK, kako bi se svi zajedno uključili u ove aktivnosti. (V.J.)

 

Share