Predstava teatra iz Istanbula

Predstava Državnog teatra iz Istanbula, „Kad bi ovo bio film“ igrana je sinoć u takmičarskom programu Festivala BH drame. Dramski tekst Almira Imširevića na scenu je postavila Bilge Emin.Predstava za temu ima ratnu opsadu Sarajeva i to kroz vizuru jedne porodice a radnja je smještena u jednom prostoru.Rat se ne vidi i ne čuje ali se sva njegova tragičnost bolno osjeti kroz razgovore i emocije članova porodice i u tome je genijalnost Imširovićevog teksta,kazala je režiserka Bilge Emin tokom današnje konferencije za novinare.
Nastup u okviru Festivala beha drame bio je prvi Državnog pozorišta iz Turske u našoj zemlji, a njihovo gostovanje je iskorišteno za dogovor o nastavku saradnje između zeničkog i istanbulskog teatra rečeno je na današnjoj pres konferenciji.
Posljednja predstva iz takmičarskog programa Festivala drame igra se večeras.Radi se o komadu „Teferič“u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Festivalski žiri kasno večeras će saopštiti odluku o nagradama u svim kategorijama a svečana ceremonija njihove dodjele biće održana sutra naveče od 20 sati na velikoj sceni zeničkog pozorišta.  (D.T.)

Share