Zapisnici po projektu “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda”

Danas su u prostorijama uprave Grada Zenica potpisani Zapisnici sa sastanaka o do sada provedenim  razgovorima o projektu “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici” koji se realizuje u okviru projekta “Njemačka finansijska saradnja sa Bosnom i Hercegovinom”.
Zapisnike su potpisali  Johannes Kannicht, projektni menadžer njemačke bankarske  grupacije  KFW, Fuad  Kasumović, gradonačelnik Zenice i Ekrem Kahriman, direktor Javno-komunalnog preduzeća VIK Zenica.
Ovim projektom Vlada Bosne i Hercegovine i Vlada Njemačke  planiraju  osigurati ekološki i higijenski prihvatljivu odvodnju otpadnih voda grada Zenica. Cilj je razdvajanje gradskih i industrijskih otpadnih voda  i njihov razdvojeni tretman. ( Industrijske otpadne vode koje su proizvedene u ArcelorMittal-u i Rudniku mrkog uglja ispuštaju se u rijeku Bosnu i njene pritoke na području grada).
Projektne mjere uključuju izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda kapaciteta 80.000 EBS-a, produženje glavnih lijevoobalnih i desnoobalnih kolektora, rehabilitaciju  dijelova glavnog kolektora, te izgradnju novih kolektora na koja bi se priključila naselja Blatuša, Drivuša i Bojin Vir. Projekt bi trebao biti završen  2021. godine.
Ukupan budžet ovog projekta iznosi 19.519.697 EUR-a.Kako se planira, finansiranje će biti osigurano sredstvima njemačke vlade putem KfW, švicarske vlade putem SECO-a  i lokalnim učešćem Grada  i JKP VIK.   (zenica.ba)

Share