Počinje grijanje,kotlovi nepouzdani

Sezona grijanja u Zenici trebala bi startati od sutra,15. oktobra.U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal trenutno je u funkciji jedan kotao,a drugi bi,nakon okončanja remonta,trebao biti potpaljen iduće sedmice. Po svemu sudeći čeka nas još jedna neizvjesna i teška zima.
U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal Zenica trenutno je u funkciji jedan kotao. Zbog tehničkih problema, proizvodnja u ovoj kompaniji bila je u zastoju oko dvije sedmice i tek se postepeno puštaju u rad pojedini pogoni.
Prema riječima Emira Krge,direktora Energetike,u skladu sa postepenom normalizacijom i puštanjem pojedinih proizvodnih pogona u funkciju,odvijat će se i proizvodnja toplinske pare.
Potpaljivanje drugog kotla,nakon okončanja remonta,moglo bi uslijediti naredne sedmice. Razlog za kašnjenje u remontu je loše stanje kotla jedan.
Naš sagovornik podsjeća da rad samo jednog kotla ne može zadovoljiti potrebe daljinskog grijanja grada.Normalizacija rada Visoke peći i Čeličane,mogla bi značiti povoljnije stanje sa proizvodnjom tople pare.U skladu sa našim mogućnostima,kaže Krgo,bit će distribuirana toplotna energija za grad.Prognoze za novu sezonu nisu povoljne.  (Š.B.)

 

energetika c energetika b

Share