Počeli pregovori o sindikalnim zahtjevima zaposlenih u KBZ

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu, Osnovna organizacija Bolnica Zenica i uprava Kantonalne bolnice otvorili su danas pregovore o sindikalnim zahtjevima zdravstvenih radnika, istaknutim u Odluci o organizovanju generalnog štrajka, najavljenog za 18. oktobar.

Ova odluka uslijedila je nakon što su iz pregovora oko kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na nivou Zeničko-dobojskog kantona isključeni predstavnici ovog sindikata i najave Vlade da će odredbama novog kolektivnog ugovora, plate doktorima medicine i stomatologije biti uvećane za 30 posto.

-Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu, Osnovna organizacija Bolnica Zenica uputio je zahtjev menadžmentu Kantonalne bolnice da u interesu pacijenata i matične kuće uskladi Pravilnik ustanove sa Zakonom o radu, te vrati stare koeficijente za obračun plata svim uposlenicima Kantonalne bolnice, – izjavio je za RTV Zenica, predsjednik NSSRZ, Osnovna organizacija Bolnica Zenica, prim. dr Ermin Ćehić. Dok Sindikat, paralelno sa pripremama za najavljeni generalni štrajk, vodi pregovore sa upravom oko Pravilnika i plata, svi uposlenici zeničke bolnice zamoljeni su da ostanu na visini svojih radnih zadataka, kako pacijenti ne bi trpjeli posljedice trenutne situacije.   

Naredni sastanak sa upravom Kantonalne bolnice, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu, Osnovna organizacija Bolnica Zenica najavio je za 13. oktobar. (S.S.)

 

 

 

 

 

 

 

Share