PK ZDK-I dalje teško stanje privrede

Skupština Privredne komore Zeničko dobojskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila set zaključaka čiji je cilj poboljšanje privredne slike i općih uslova privređivanja.
-Među njima,kao prioritetne izdvaja se neophodnost poduzimanja aktivnosti na prevenciji šteta od poplava,donošenje Zakona o šumama u Federaciji BiH,reforma fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede,te izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda,izjavio je na današnjoj pres konferenciji Šefkija Botonjić,predsjednik Komore.
-Upravljanje šumskih resursom trebalo bi pripasti Federaciji BiH,dok bi se gospodarenje prenijelo na niže nivoe,kantona i lokalne zajednice,kazao je Botonjić.
Privredna komora ZDK očekuje od nadležnih u vlasti i porezne olakšice i poticaje,te obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta rada.
Prema podacima kojima raspolaže Privredna komora Zeničko dobojskog kantona,u prošloj godini na području ovog Kantona zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 1,5 posto,dok je u Federaciji BiH rast iznosio 2,2 posto.
Privreda ZDK je u 2015. godini ostvarila izvoz vrijedan 1 milijardu i 647 miliona maraka,što je smanjenje od 2,4 posto u odnosu na rezultate iz ranije godine.
Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 102,4 posto i takođe je manja nego godinu dana ranije,a najznačanije zemlje partneri su Hrvatska,Njemačka,Srbija,Italija i Slovenija.
Po najvažnijim privrednim pokazateljima u ZDK prednjače općine Visoko,Tešanj,Maglaj i Zenica.
Stopa nezaposlenosti u ZDK krajem 2015. godine iznosila je 49,2 posto,a prosječna neto plata iznosila je 725 maraka i među najnižim je u Federaciji BiH.    (Š.B.)

Share