Plesači Shadows-a o lošem odnosu prema Klubu
Plesni klub Shadows obraća se javnosti našeg grada a povodom katastrofalnog odnosa prema ovom klubu koji iduće godine slavi 25 godina postojanja i kroz koji je prošlo preko 15 hiljada polaznika, kluba koji je dao 10 prvaka države, osvojio preko 100 medalja na državnim takmičenjima i kluba čiji plesni par ove godine predstavlja  državu Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Bukureštu.
Naime klub zadnjih 6 godina radi u Areni Zenica a prije desetak dana smo dobili od uprave Arene i nadzornog odbora JP za upravljanje sportskim objektima da nas izbacuju iz prostorija zbog duga koji kako kažu iznosi preko 30 hiljada KM, i to do 1. oktobra moramo izaći.
Želimo da upoznamo javnost sa slijedećim: Klub je počeo u Areni da radi prije 6 godina, za razliku od svih sportskih klubova koji rade u Areni mi smo morali plaćati zakup prostora. Kao što svi znamo zakup u Areni iznosi 6 KM po metru kvadratnom. Mi smo koristili prostor koji ima 120 kvadrata pa samim tim smo u najgorem slučaju trebali plaćati najviše 700 KM. Kao da to nije dovoljno pa je klubu za ovih 6 godina kačene fakture i u periodu kada nismo radili a to je ljetnji period 7,8 mjesec a i 6 mjesec klub je radio sa 20 posto kapiciteta, odnosno skoro nikako. Dakle, ako se sve izračuna 6 godina puta 3 mjeseca je 18 hiljda koje potražuju kada i nismo radili. Ako dodamo i razliku od 300 KM koliko smo realno trebali plaćati to je godišnje 3600 puta 6 godina to je 21 600, a da napomenemo da radimo u prostorijama nekih 4-5 sati radnim danima i ponekad subotom. Pa eto neka ko hoće izračuna i vidi da smo ustvari plaćali ali ove namete koji su zaista katastrofalni, nismo. Još jednom ponavljamo, Shadows za 25 godina nije dobio 1 KM iz budžeta grada, nismo tražili kao jedan od najuspješnijih sportskih klubova ovog grada ali i jedan od najbrojnih sa članstvom, dakle nismo tražili besplatno da radimo ali da plaćamo normalno a ne kao da smo korporacija toliko nam se tražilo za zakup. Sraman odnos a sve je kulminiralo sa novoimenovanim nadzornim odborom, ili možemo slobodno reći dva njegova člana koji su insistirali da se Shadows izbaci, a za informaciju jedan od ta dva člana je državi dužan 400 000 KM poreza pa je ta njegova firma zatvorena. Toliko o onom ko odlučuje o sportu i sportskim klubovima. Naravno da će se oni svi pozivati na ugovor koji smo potpisali kada smo počeli dolje raditi ali smo htjeli da udjemo u taj prostor i računali da će oni koji upravlaju gradom i ovom sportskim objektom sa vremenom promjeniti odnos i što bi bilo moralno pomoći klubu i predefinisati ugovor. Takodjer, prije 6 mjeseci smo upozoreni da firma koja već radi u Areni ima pretenzije prema našem prostoru i da su se već ‘potrudili’ da pripreme teren za naš odlazak, a o kome se radi svi će se uvjeriti kad Shadows napusti te prostorije. To je posao za nekog drugog da to ispituje a ne za nas. Obratili smo se i Gradonačelniku ovog grada da nam pomogne ali nismo dobili odgovor, više puta smo molili za prijem i da riješimo taj naš problem, ali nismo nikada dobili priliku direktno prvom čovjeku ovog grada prenijeti sve naše probleme, usmjeravani smo na njegovog pomoćnika koji nam se nije javljao. To nam ustvari govori da nismo interesantni za njih, nažalost. A klub koji postoji 25 godina trebao da interesuje sve u ovom gradu, jer kroz ovaj klub je prošlo 15 hiljada polaznika, čitave generacije su tu odgajane, a i sad u našem klubu trenira i takmiči se vrlo uspješno preko 120 djece ovog grada, pogotovo što ne tražimo novac nego tražimo pošten odnos i normalnu cijenu zakupa, pogotovo ako znamo da su svi klubovi u ovom gradu dužni ali ih niko ne izbacuje van.
Shadows je jedan od najboljih reprezenata ovog grada već 25 godina. Sjajni rezultati,veliki broj generacija koji su trenirali u našem klubu. I danas preko 120 članova imamo i naš plesni par na Svjetskom prvenstvu ove godine predstavlja državu BIH. Iza ovog pisma stoje svi naši članovi, njihovi roditelji i svi prijatelji kluba. Shadows je postojao prije Arene postojaće i poslije, ali je žalosno da se ovako odnose prema klubu koji je od članarina plaćao zakup i kluba koji nikada 1 KM nije dobio iz budžete za rad. I sada ponavljamo mi ne tražimo ni sada, tražimo uvjete čak ni kao drugi jer drugi godinama dobijaju besplatno dvorane i još novac iz budžeta. Ako ti klubovi su naši zenički trebaju imati pomoć i čine ovaj grad gradom, ali zašto onda Shadows koji je jedan od najboljih brendova ovog grada nema bar normalne uslove za zakup. Svi se busaju da podržavaju djecu, omladinu, uspješne, naš klub to sve ima, imamo ugled u BiH, imamo ugled širom svijeta. Ali ogorčenost odnosom prema ovom klubu je nemjerljiva. Svi naši članovi, roditelji i prijatelji kluba jednostavno su frapirani da se nikada nije pomoglo a da ne kažemo kao sad odmoglo ovom klubu. Mi nećemo kukati nego i dalje se boriti kao ovih 25 godina. Iza nas su naši članovi, rezultati i generacije Shadowsa koje su prošle kroz naš klub. A gradu neka je na čast ovaj odnos.
Shadows zauvijek, Zenica zauvijek
Share