Paketi za najstarije penzionere

Zeničko Udruženje penzionera danas je svojim najstarijim članovima uručilo poklon-pakete, povodom Dana penzionera, 25. oktobra. Na Mokušnicama, paketi su uručeni dvojici članova Udruženja, 93-godišnjem Milanu Ševi i stogodišnjaku, Hasanu Ćoriću.
Najstarijim penzionerima na Mokušnicama, pakete je uručila Dubravka Akvić. – Paketi su skromni, ali njima ove naše posjete puno znače, – kaže ona.
Mjesna organizacija Mokušnice, jedna je od najvećih na području Zenice. Broji 750 članova, a najstariji su 93-godišnji Milan Ševa i stogodišnjak, Hasan Ćorić.
Zna se kako danas žive zenički penzioneri, a udruženje im nastoji pomoći u nabavci lijekova i ogrjeva na rate, popustima u banjskom liječenju, jednokratnim novčanim potporama. Više od 60 posto, među 16 i po hiljada članova zeničkog udruženja penzinera, živi od minimalne ili zagarantovane penzije, sa primanjima do 434 marke. Za njih ovakvi paketi nisu samo simbolika, nego stvarna pomoć u svakodnevnom preživljavanju. Ipak, kaže stogodišnjak Hasan Ćorić, “lijepa riječ gvozdena vrata otvara”.  (S.S.)

Share