Otvorena kancelarija Udruženja nacionalnih manjina

Visoki gost Zenice, ambasador BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj, Željko Janjetović i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, nakon sastanka u sjedištu Gradske uprave, svečano su otvorili prostorije kancelarije Udruženja nacionalnih manjina u Zenici, nakon čega su se obratili javnosti i razmijenili poklone i zahvalnice. – Ovo je jedan od mnogih poteza Gradske uprave u nastojanju da promijeni imidž Zenice i da njen razvoj usmjeri ka Evropi. Na sve načine želimo pomoći građanima da im život u ovom gradu bude bolji i ugodniji i da ravnopravno uživaju ljudska prava, bez obzira na razlike, – poručio je nakon svečanog otvorenja kancelarije zeničkog Udruženja nacionalnih manjina, gradonačelnik, Fuad Kasumović, uputivši poziv članovima tog udruženja da predlažu projekte Gradskom vijeću i drugim nivoima vlasti, s ciljem unapređenja svog položaja.

Rođeni Zeničanin, diplomata Željko Janjetović, pozdravio je odluku Gradske uprave da omogući pripadnicima nacionalnih manjina lakše ostvarivanje prava i rješavanje svakodnevnih problema. – To nas ohrabruje u nadi da nam dolaze bolja vremena, – izjavio je ovom prilikom ambasador BiH u Njemačkoj, Željko Janjetović.

Vijećnik iz reda nacionalnih manjina u Gradskom vijeću, Asim Musić, istakao je da će Kancelarija, otvorena u Staroj čaršiji, na nekadašnjem mjestu Službe za inspekcijske poslove, služiti za davanje savjeta i pružanje pomoći pripadnicima nacionalnih manjina i omogućiti im sponu sa Upravom Grada.

U Zenici trenutno živi oko dvije hiljade Roma, a zvanično nije poznato koliko ima nacionalnih manjina, kojih je prije rata bilo 17. (S.S.)

Share