Osavremenjenje turističkih kapaciteta tvrđave Vranduk uz pomoć dostupnih audio-vizuelnih sadržaja i opreme

Muzej grada Zenice namjerava pospješiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem u prostor tvrđave vizuelnih sadržaja, trodimenzionalnih predmeta kombinovanih sa savremenom tehnologijom, tj. audio-vizuelnim sadržajima i opremom za podršku dočaravanja srednjovjekovnog ambijenta u tvrđavi. Sve to zahvaljujući IPA REG projektu Fortress ReInvented kao partner Muzeja Grada Šibenika, općina Klis i Herceg Novi.

Riječ je o regionalnom projektu koji povezuje četiri tvrđave u tri države, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Projekat je težak 1.310.232,30€.

Za potrebe prezentacije srednjevjekovne kulture produciraćemo album “Srednjovjekovna muzika Balkana”, u izvedbi muzičke grupe “Fugato”. Riječ je o tradicionalnoj muzici koja proizilazi iz kulturološkog miljea Dalmacije, Zagorja, Dubrovnika, Bosne, Boke, Srbije, te Makedonije. Sve kompozicije potiču iz srednjeg vijeka, u rasponu od 13. do 15. stoljeća.

Takođe ćemo producirati 10 kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku. Riječ je o filmovima urađenim sa opcijama naracije na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom. Tretiramo historijat tvrđave, trgovinu, zakonodavstvo, religiju, oružje/ratovanje, kuhinju, zanate, umjetnost/muziku, odijevanje, dokumente (pravne prirode, trgovinske sporazume, itd.)

Obezbjedili smo izradu lutke i srednjovjekovnog oklopa (bosanski vojnik), koja  sjajno funkcionira u ambijentu tvrđave, te srednjovjekovnu odjeće: ženske haljine,  mušku odjeću, četiri kompleta. Kako bismo upotpunili ponudu, nabavili smo četiri luka,  komplete strijela, te foto-panel sa printom koji prikazuje bosanskog viteza i dvorsku damu. Poručili bismo izradu i drugih `sitnih` predmeta, replika grnčarije, kuhinjskog pribora, za potrebe predstavljanja srednjovjekovnog ognjišta.

Za potrebe audio-vizualne prezentacije namjenskih sadržaja dobit ćemo kompjutere, tablet, na kojima će posjetioci tvrđave dobijati dodatne podatke o prošlosti bosanske države, o historijatu vrandučke gradine, dakle, uz pomoć digitalnog kustosa.

Navedene aktivnosti, te oprema, koju ćemo nabaviti, poboljšaće informiranost posjetilaca, obezbjediti da srednjovjekovni ambijent u tvrđavi bude upečatljviji, što ide u prilog tezi da je učenje kroz neposredni doživljaj daleko učinkovitije, koliko i zabavnije. (Muzej Grada Zenice)

 

Share