Oprema za tretman vida školske omladine

Vrijedna oprema za dijagnostiku i tretman oštećenja vida kod školske omladine donirala je dobrotvorna američka organizacija LDS zdravstvenim ustanovama na području Zeničko-dobojskog kantona. Donaciju je preuzeo Institut za zaštitu zdravlja i sigurnost hrane, koji provodi projekat preventivnih skrinig pregleda vida kod djece osnovno-školskog uzrasta.
Dijagnostički aparati za ispitivanje očne oštrine i oštećenja vida i oprema za vježbe vida kod slabovide djece biće na raspolaganju trima ustanovama, oftalmološkim ambulantama Doma zdravlja u Visokom i Javne ustanove sa dnevnom bolnicom u Doboj Jugu, te Službi za oftalmologiju Kantonalne bolnice.
Doktor Senad Husejnagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona, kaže da će zahvaljujući novoj opremi, projekat ranog otkrivanja poremećaja vida, koji u protekle tri godine realizuje ova institucija, biti proširen, jer cilj je je potpuni obuhvat djece i to od njihova najranijeg uzrasta.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane već dvije godine provodi preventivne skrining preglede zdravlja očiju kod osnovaca. Skrininzima obavljenim u 297 škola u Zeničko-dobojskom kantonu utvrđeno je da oko sedam posto djece ima problema sa oštrinom vida ili bulbomotorikom. Pregledima vida obuhvaćena je do sada jedna trećina kompletne osnovno-školske populacije u Zenici i u ovom gradu do kraja godine biće pregledani svi osnovci. Cilj je da se krene sa redovnim skrining pregledima kod učenika prvih razreda, nakon što svi osnovci budu obuhvaćeni, kaže Nino Hasanica, viši stručni saradnik u Institutu za zaštitu zdravlja i sigurnost hrane.
Američka dobrotvorna organizacija LDS do sada je podržala projekte ranog otkrivanja poremećaja vida kod djece u Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Ova donacija vrijedna je oko 60 hiljada eura.   (S.S.)
 

institut b

Share