Opća biblioteka i BNP: Omaž Salki Avdiću
Opća biblioteka u Zenici i Bosansko narodno pozorište Zenica, u okviru Mjeseca knjige i Noći teatra na Maloj sceni BNP Zenica upriličili su Omaž Salki Avdiću.
Salko Avdić, glumac, slikar i pjesnik, rođen je 1948. godine u Bileći. Bio je glumac nekadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica, potom član Putujuće trupe Seada Arslanagića, a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu umjetnički rukovodilac u Kulturno-umjetničkoj četi 3. koprusa Armije RBiH.
Glavni dio prigodnog sjećanja na Salku Avdića bila je premijera krakog filma “Tri brata” za koji je scenario napisao ratni reporter i dopisnik Radio Sarajeva iz Gornjeg Vakufa Akif Agić. Avdić je bio narator u u ovom kratkom filmu za koji je muziku uradio Ahmet Šabić, a za montažu se pobrinu Mirsad Mujkić.
Film je urađen još 1994. godine, ali je prvo javno prikazivanje imao u Zenici u okviru programa kojim je obilježeno dvadeset godina od smrti Salke Avdića. Agić je najavio i dovršetak dokumentarno-igranog filma “Mumin”. Taj film,  u kojem glavne uloge tumače Salko Avdić i Sabina Kulenović, započet je prije više od 20 godina, ali još nije završen.
Ljubitelji pozorišta u Zenici pamte Salku Avdića po zapaženim ulogama, saborci po pjesmama i izuzetnom duhu, a mali broj njegovih prijatelja zna da je bio i slikar, te saradnik Radio Sarajeva.
Salko Avdić umro je u Zenici 26. novembra 1997. godine u 49. godini života.  
M. Kasap
Share