OMS: Kenanu Hodžiću dodijeljena Zenička povelja mira

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici jučer su održali 10. redovnu sjednicu pod predsjedavanjem mr.sci. vlč. Vlatka Rosića, ravnatelja KŠC „Sveti Pavao“ u Zenici. Na zasjedanju sudjelovali su svi članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, paroh zenički jerej o. Marko Maleš, mr. sci. Jakub ef. Salkica glavni imam MIZ Zenica, predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici gosp. Josip Udiljak i sekretar gosp. Kenan Hodžić. Sjednici je prisustvovao i član Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, stručni savjetnik i ekspert pravne grupe gosp. Emir Kovačević.

Na sjednici su razmatrana pitanja daljnjega djelovanja Odbora za međureligijsku saradnju, pitanja prostorija u kojima je sjedište Odbora, potpisivanja Protokola o saradnji sa Gradom Zenica te pitanja koja se tiču redovnih tehničkih obaveza. Istaknut je značaj zajedničkog djelovanja u situacijama napada na vjerske objekte u cilju promovisanja mira i zajedništva.

Također, odlučeno je da će godišnja, tradicionalna – centralna svečanost Odbora „Duh Asiza“ koja se organizuje šestu godinu za redom biti upriličena 25.10.2017. godine u crkvi svetog Ilije Proroka uz bogat program i veliki broj najavljenih gostiju.

Jednoglasno je predložen i usvojen prijedlog za ovogodišnjeg laureata „Zeničke povelje mira“ koja se dodjeljuje na „Duhu Asiza“ a to je gosp. Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju. Gosp. Hodžiću se Povelja dodjeljuje za sedmogodišnji angažman, postignute uspjehe i promociju Zenice kao grada međureligijskog dijaloga u zemlji i inozemstvu.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava su predložili konkretne korake ka realizaciji projekata za mlade koji će se realizovati do kraja tekuće godine te je iskazana spremnost da OMS jača svoju ulogu u društvu kroz saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave srodnim aktivnostima, saopćeno je iz Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Share