Ombudsmeni uz Međunarodnu nedjelju djeteta

Iako djeca predstavljaju osnov razvoja svakog društva, u Bosni i Hercegovini se i dalje krše njihova prava, stajalište je Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u povodu obilježavanja Dječije nedjelje.

Tako Ombudsmeni svake godine registruju preko 150 žalbi koje se direktno odnose na kršenje prava djece, prvenstveno kada su u pitanju konfliktni razvodi, obrazovanje i zdravstvena zaštita djece.

S obzirom na ranjivost djece nephodno je da država preduzme sve potrebne mjere i radnje s aspekta zaštite, brige i usmjeravanja ostvarivanja dječijih prava. Posebna pažnja treba biti posvećena rastu i razvoju djece, kako bi se omogućilo da postanu zaštićeni i ravnopravni članovi društva, jer na to obavezuje Konvencija UN-a o pravima djeteta, podsjećaju Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

U nastojanju da kroz svoj rad daju puni doprinos poštovanju dječijih prava, Ombudsmeni i osoblje Odjela za praćenje prava djece preduzimaju niz aktivnosti i mjera u cilju ostvarivanja prava djece od kojih se izdvajaju istraživanja o pravima djece, edukacije u školama, kao i izrada specijalnih izvještaja i analiza. Važno je istaći, da se, posredno, i u drugim oblastima prava, Ombudsmeni bave kršenjima ili ugrožavanjima pravima djeteta.

Ombudsmeni koriste i ovu priliku da ukažu na obavezu uvažavanja mišljenja djeteta u maksimalnoj mjeri i vođenja brige o najboljem interesu djeteta.

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *