Okrugli sto o okolinskim dozvolama

Udruženje Eko forum Zenica i Arnika iz Praga,Češka Republika,zajednički realizuju projekat pod nazivom „Pravna zaštita žrtava zagađenja okoliša u Srednjoj Bosni“.
U okviru ovog projekta danas je u prostorijama Eko foruma priređen okrugli sto „Obnova okolišnih dozvola“. Nažalost,izostalo je učešće ključnih institucija i odgovornih subjekata za stanje okoliša u našem gradu.
Na okruglom stolu bilo je govora o učešću javnosti u obnovi okolišnih dozvola za postrojenja Mittal-a,te o inspekcijskom nadzoru provođenja mjera iz starih okolišnih dozvola. U Eko forumu,prema riječima potpredsjednice Azre Kadić,nekorektnim smatraju izostanak predstavnika Mittal-a i federalne uprave za inspekcije. Jedan od zaključaka je, da se okolinske dozvole mogu izdati tek nakon javne rasprave.Osim toga,monitoring zagađenja mora preći sa Gradske uprave na Univerzitet u Zenici,odnosno Institut.
Predsjednik zeničke gradske komisije za okoliš Muhamed Pašić podsjeća da u maju tekuće godine ističe ugovor sa firmom Dvokut oko održavanja opreme.
Što se tiče okolinskih dozvola zauzet je jasan stav da o svemu moraju dati mišljenje nadležnih u Gradskoj upravi,kao i zenička javnost.
Pašić je podsjetio da Gradska uprava očekuje tematsku sjednicu Federalne vlade o stanju zraka u Zenici.
Novi resorni kantonalni ministar,Goran Bulajić podsjeća da kanton nema nadležnost u oblasti okolinskih dozvola za Mittal,ali se u narednom periodu očekuje bolja komunikacija različitih nivoa vlasti.
Za večeras je u Family centru Ekran,planirano premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Za čist zrak i vodu-pet bitaka za bolji okoliš u BiH“.  (Š.B.)

 

eko forum c

Share