Okrugli sto o jagodičastom voću

Proizvodnja jagodičastog voća u BiH ima neograničene mogućnosti,uključujući i aspekt otkupa,ukazano je na okruglom stolu koji je danas priređen u sjedištu Vlade Zeničko dobojskog kantona u Zenici.
Neka područja Zenice,prije svih šire područje Nemilskog kraja već su postigla izvanredne rezultate na planu uzgoja jagodičastog voća,konkretno maline,dok drugi prve efekte tek očekuju.
-U slivu Babine rijeke uskoro ćemo imati 92 duluma zasada maline i to sa certificiranim sadnicama,izjavio je Jakub Spahić,u ime Eko udruženja Tvrtkovac. Predstavnik kompanije Klas Sarajevo, Esad Babić je istakao, da je ove godine otkupljeno 1.500 tona jagodičastog voća,od čega se na maline odnosi 1.200 tona. Dodao je, da ne postoje nikakva ograničenja u pogledu otkupa svih proizvedenih količina jagodičastog voća.
Pomoćnik resornog kantonalnog ministra, Zuhdija Kovač je podsjetio, da će osim podrške proizvođačima, Ministarstvo i dalje pomagati rad Udruženja koje vrše otkup jagodičastog voća,ali onima koji iza sebe imaju konkretne rezultate.
Okrugli sto je priređen u okviru Petog Sajma organske proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva koji je juče otvoren u Zenici,a čiji su organizatori Udruženje organske proizvodnje ZDK i Asocijacija Mostovi Prijateljstva Zenica.   (Š. B.)

 

maline skup c maline skup a

Share