Okončana sezona grijanja

Još jedna grijna sezona u Zenici je iza nas,zvanično je okončana 15. aprila. Obilježena je čestim kvarovima kotlovskih postrojenja u ArcelorMittalu i povećanjem broja zahtjeva korisnika za privremenim isključenjem. Ni u preduzeću „Grijanje“ nisu zadovoljni, a očuvanje funkcionalnosti preduzeća vide u povećanju paušala sa sadašnjih 10 na 30 posto. Mišljenja građana su podijeljena.
Protekla sezona imala je 13 ispada kotlovskih postrojenja, što je ukupno 48 dana redukcije,potvrdio je u razgovoru za RTV Zenica Elvir Bošnjak,izvršni direktor za tehničke poslove.
Ipak, naplata ove usluge je na nivou prethodnih sezona, u procentima između 88 i 92 posto, ali česti prekidi i redukcije povećali su broj zahtjeva za privremeno isključenje. Prema njegovim riječima,do sada je, sa mreže daljinskog grijanja isključeno 4.800 korisnika.
Bolje grijanje u Zenici ovisi od boljeg izvora toplote.Zagrijavanje oko milion i 200 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora te održavanje 120 kilometara vrelovoda u Zenici je prioritet Grijanja. Ali očuvanje funkcionalnosti preduzeća, isplativosti i zaustavljanje privremenih isključenja se vidi u povećanju paušala sa sadašnjih 10 na 30 posto,ističe Bošnjak,dodajući da
Tuzla i Sarajevo ne dozvoljavaju isključenje sa mreže, osim u slučajevima više sile, poput požara ili rušenja. Kod njih je paušal 30, odnosno 40 posto.  (S.G.)

Share