Okolinske dozvole bez javne rasprave

Do kraja mjeseca Federalno ministarstvo okoliša i turizma trebalo bi da obnovi okolinske dozvole na period od pet godina za rad pogona dvije čeličane, Visoke peći, Kovačnice i Valjaonica u kompaniji ArcelorMittal Zenica, potvrdili su za RTV Zenica Mladen Rudež, pomoćnik federalne ministrice za okoliš i turizam u Sektoru okolinskih dozvola i profesor Jusuf Duraković, član tima stručnjaka zaduženih za pripremu nacrta novih dozvola.
Jedan od dvojice Zeničana, koji učestvuju u radu Komisije za pripremu okolinskih dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Jusuf Duraković, nezadovoljan kvalitetom rada na obnovi dozvola za rad indutrijskih pogona u kompaniji ArcelorMittal, najavio je mogućnost istupanja iz sastava ovog stručnog tijela.
– U novim dozvolama samo se ovlaš navode projekti koji bi trebalo da budu realizovani u narednih pet godina i koji su bili sadržani u prvim okolinskim dozvolama, bez konkretno navedenih detalja, rokova i efekata mjera zaštite okoliša, – komentariše Duraković, koji je svoj stav izrekao i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.
Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma u Sektoru za okolinske dozvole, Mladen Rudež, ocijenio je zlonamjernim negativne komentare o kvalitetu nacrta obnovljenih dozvola. U prilog konstataciji o površnom odnosu prema činjenicama, istakao je i da je u Zenici stanje okoliša daleko bolje nego je to bilo u kotlini prije rata i u odnosu na, recimo Sarajevo. Dodao je i to da ovo ministarstvo nije sasvim zadovoljno izvršavanjem obaveza, kako je naglasio, samo jednog od niza zagađivača u Zenici, ArcelorMittala, ali da su bh. zakoni, uključujući i okolinske dozvole, dovoljno kvalitetni kako bi zagađenje doveli u zadovoljavajuće okvire.
– Kompanija ArcelorMittal Zenica ispunila je većinu mjera navedenih u okolinskim dozvolama, u procentu do 85 do 90 posto, – ističe Rudež.
No, među nerealizovanih 20-ak posto projekata, predviđenih Mitalovim okolinskim dozvolama su uglavnom ekološki, milionski projekti, napominje Duraković.
– Takav je recimo projekat sekundarnog otprašivanja na konvektorskoj čeličani, koji je samo usput spomenut. Ovaj problem najviše osjećaju mještani Tetova i Podbrežja, kada prilikom procesa proizvodnje čelika u konvektorkoj čeličani, iz hale izlaze ogromne količine prašine, – pojasnio je Duraković.
Da se čitava priča ne može dovesti u ravan špekulacija, govore ne samo reakcije mještana Tetova i Podbrežja, nego i inicijative Gradskog vijeća, između ostalog ona za održavanjem posebne sjednice federalnog parlamenta o stanju okoliša u Zenici ili zahtjev za provođenjem javne rasprave o nacrtima novih okolinskih dozvola za kompaniju ArcelorMittal. O svemu tome, najavio je Mladen Rudež, razgovaraće se na sastanku, koji će u srijedu biti održan u Zenici, između predstavnika gradske uprave, Komisije za praćenje stanja okoliša u Zenici, kompanije ArcelorMittal i Federalnog ministartstva okoliša i turizma. Javne raprave neće biti, jer to ne predviđa zakon, dodao je pomoćnik ministrice okoliša za okolinske dozvole, Mladen Rudež.   (Sanja S.)

Share