Održana sjednica Gradskog vijeća

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović i njegovi saradnici, ponovo su danas napustili sjednicu Gradskog vijeća, te kao predlagači povukli sa dnevnog reda nekoliko bitnih odluka, kao što je prijedlog Odluke o prihvatanju granta za projekat „Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“. Razlog tome, prema riječima gradonačelnika, je što je Vijeće, u uvodnom dijelu sjednice, u dnevni red uvrstilo nekoliko suvišnih tema, a istovremeno odbilo raspravljati o krucijalnom dokumentu, kao što je prijedlog Prostornog plana Grada Zenice, za period 2016.-2036. godina.

– Sve ovo što se dešava za cilj ima da se prikažem kao čovjek koji se svađa i kao čovjek koji ništa ne radi, što nije tačno, – rekao je Kasumović.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA, Spahija Kozlić, kaže da je gradonačelnik napuštanjem sjednice pokazao da mu nije stalo do rješavanja problema građana.

– U SDA namjeravaju iznaći alternativu kako bi vijeće moglo raspravljati o ovim temama mimo predlagača, – kaže Kozlić.

Ono u čemu se jedino slažu gradonačelnik Zenice i predsjednik Kluba SDA, je da je jedini izlaz iz trenutne pat pozicije, da svako radi svoj posao.   

Po napuštanju sjednice gradonačelnika i njegovih saradnika, Gradsko vijeće usvojilo je Rezoluciju o osudi govora mržnje na internetu, te Informaciju o procesu zapošljavanja u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti grada. Od gradonačelnika je zatražena informacija o broju novouposlenih, uz preporuku da obustavi svako dalje zapošljavanje. Odluka da se obustave sve aktivnosti na uklanjanju bašte kafea Karpe diem do završetka zakonske procedure nije donesena, jer Gradsko vijeće u ovom konkretnom slučaju nije nadležno. (R.Š.)  

Share