Održan štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanovama u ZDK

Polusatni štrajk upozorenja u organizaciji Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona organizvan je danas u 10 sati u svim zdravstvenim ustanovama na prostoru kantona. Štrajk u Kantonalnoj bolnici u Zenici, odlukom menadženta, novinarskim ekipama bio je zabranjen za snimanje.

Današnji polusatni štrajk upozorenja, organizovan u terminu pauze za doručak, po riječima dr Esada Hasaničevića, predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu ZDK, dobronamjerna je opomena menadžmentima zdravstvenih ustanova i Vladi Zeničko-dobojskog kantona i poruka da se ozbiljno uhvate u koštac sa problemom koji traje već decenijama.

Generalni štrajk,ako se do tada ništa ne promijeni, najavljen je za 18.oktobar. Ovaj mirni štrajk upozorenja obilježila je neshvatljiva odluka menadženta bolnice da novinarskim ekipama zabrani snimanje štrajka i uzimanje izjava od aktera. U ubjeđenju da se ova zabrana odnosi samo na ulazni hol gdje su se okupili, medicinari su izašli ispred zgrade gdje je rezolutno ponovljeno da se snimati ne smije unutar čitavog kruga bolnice. Iz uprave Bolnice i od direktora Rasima Skomorca medijima nije dato nikakvo obrazloženje za ovakav postupak. Uz nepotrebno varanje nedužnih radnika obezbjeđenja, ekipa Televizije Zenica zadržala je pravo na sliku i riječ sa događaja koji, po informacijama koje su nam dostupne,nije organizovan mimo procedure. (D.T.)

Share