Odigrana premijerna izvedba predstave  „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, u srijedu, 29. novembra održana je premijerna izvedba predstave “Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića” u koprodukciji Kulturnog centra Novi Pazar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

Nova predstava je autorski projekt Zlatka Pakovića, reditelja i pozorišnog stvaraoca iz Beograda, a prvobitni cilj predstave bio je sažet u ideji da se bavi likom i djelom Ćamila Sijarića, značajnog književnika Sandžaka i Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

 

 

U predstavi igraju glumica Selma Mehanović i glumci Enes Salković i Saša Handžić iz ansambla Bosanskog narodnog pozorošta Zenica, te glumci angažovani od Kulturnog centra Novi Pazar, beogradski glumci Boris Milivojević i Vahid Džanković.

 

Predstava „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, još je jedan apel ljudima na ovim prostorima, natopljenom krvlju nevinih žrtava, da se dozovu pameti i ljubavi.

 

 

Prema riječima reditelja Zlatka Pakovića: „Sijarić u ovoj predstavi uzima sebi priliku da, sa Ahireta, poruči: Prvog maja 1945. godine bio sam u Džehenemu, da niko drugi poslije mene u njega ne uđe. Vidio sam Pakao, da ga niko drugi poslije mene ne vidi. Napisao sam knjigu o tome, ‘Oslobođeni Jasenovac’, da se zlo nikada ne vrati. Ali, zlo se vratilo. Knjiga nije opametila. I opet je pakao. Iznova džehennem. Da sam 1. maja 1945. godine u Jasenovcu, poslije genocida, mogao da znam da će 11. jula 1995. godine biti počinjen genocid u Srebrenici, iskopao bih sebi oči.“

 

Druga premijerna izvedba u Kulturnom centru Novi Pazar zakazana je za 19. decembar.

 

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

foto: Muhamed Badi Tunović

 

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *