Odgođena deložacija amputirca Nedžada Muharemovića

Veliki broj Zeničana okupio se danas ispred ulaza u zgradu, u kojoj živi porodica amputirca Nedžada Muharemovića. Za danas je bila zakazana deložacija ove boračke porodice koja je na vrijeme i propisno kupila stan, da bi nakon više od deset godina, po tužbi nekadašnjeg nosioca stanarskog prava, Nermina Prgude, i presudi Vrhovnog suda, dobila rješenje o deložaciji.

-Deložacija je zbog pritiska javnosti odgođena. Nemam nikakve informacije hoće li za mjesec – dva ponovo zakazati deložaciju. Ja sam molio gradonačelnika da se sa ovim stane dok ne dođe konačna presuda sa Vrhovnog suda. Na kraju krajeva ja imam vlasništvo nad ovim stanom. Borićemo se pravnim putem da svoje vlasništvo odbranim, a ja sam dovoljno ponosan da…, nije završio rečenicu potreseni Nedžad.

Pred njegovom zgradom na stanici, okupili su se predstavnici boračkih udruženja, neformalne grupe Mame Zenice, uposlenici Kantonalne bolnice u kojoj radi Nedžadova supruga Azemina i brojni drugi građani, koji su namjeravali spriječili za danas najavljenu deložaciju porodice Muharemović.

-Ovo je poruka lokalnoj, kantonalnoj, državnoj vlasti da nikada više ni jedna deložacija neće biti sprovedena dok se ne riješi status boraca, – izjavio je Alija Režić, predsjednik Udruženja nosilaca priznanja Zlatni ljiljan u Zenici.

Nedžad Muharemović otkupio je stan, u kojem je živio sa suprugom i dvoje djece, 2002. godine od Vahida Haseljića. Presudom Kantonalnog suda iz juna prošle godine stan je vraćen tražiocu povrata, Nerminu Prgudi, koji je u tom stanu bio do 1997. Slučaj je došao do Vrhovnog suda, a zatim vraćen na niže sudske instance. Presuda, prema kojoj porodica Nedžada Muharemovića, treba da iseli potvrđena je, a trenutno je na reviziji, pojasnila je v.d. pomoćnica gradonačelnika Zenice za društvene djelatnosti i stambene poslove, Sumeja Mujkanović, trenutni pravni status tužbe, po kojoj se danas namjeravalo postupiti. Deložacija nije odgođena, nego se iz sigurnosnih razloga, nije mogla izvršiti, kazala je Mujkanović.

Deložacija će se dogoditi kada se za to steknu uslovi, a do tada će se pokušati pomiriti stavovi između Prgude i Muharemovića, saznajemo iz Gradske uprave.

 

(S.S.)

 

 

Share