Obilježena godišnjica pogibije pripadnika HVO-a u Podbrežju

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Podružnica u Zenici danas je u zeničkom naselju Podbrežje obilježila 24. godišnjicu od ubistva četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz pratnje Živka Totića, ratnog zapovjednika Brigade ”Jure Francetić” u Zenici. Na ovom mjestu, 15. aprila ’93., pripadnici jedinice El-Mudžahid napali su na vozilo u kojem se nalazio Živko Totić sa svojom pratnjom. Poginuli su Zeničani Ivica Vidović, Anto Zrnić, Marko i Tihomir Ljubić, kao i jedan slučajni prolaznik, a Totić je odveden u nepoznatom pravcu, istaknuto je ovom prilikom. – Ovaj napad, kasnije se pokazalo, bio je uvertira u sukob između Armije BiH i HVO-a u Lašvanskoj dolini, – izjavio je Živko Totić, tadašnji zapovjednik Brigade „Jure Francetić“.

-Ni 24 godine poslije, za ovaj zločin još niko nije procesuiran, iako se zna ko su počinioci i ko su bili njihovi zapovjednici, – istakao je pukovnik Željko Ljubanić, ratni zapovjednik Brigade „Jure Francetić“. 

Porodice nastradalih, predstavnici udruga proistaklih iz Domovinskog rata, političkog i kulturnog života grada, položile su danas vijence i cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima. (S.S.)

 

 

 

 

 

 

 

Share