Obilježena 12. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Dvanaesta godišnjica smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića obilježena je danas na mezarju Kovači u Sarajevu.
Cvijeće na Izetbegovićev mezar položile su delegacije s državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.
Prisutnima se obratio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac koji je istakao da posljednjih 12 godina Bosni i Hercegovini i Bošnjacima nedostaje Alija Izetbegović, kao istaknuti mislilac, priznati državnik i osvjedočeni humanista.
Dodao je da je Izetbegović bio privržen vjeri i demokratiji i da je čitav život posvetio idealu slobode i pravde za sve građane BiH, te da nas je s takvim idealima uspješno proveo kroz najteže godine brutalne agresije na BiH, i to na način koji je osigurao podršku i istoka i zapada.
Genjac je rekao da je Izetbegovićeva vizija bila stabilna i prosperitetna BiH u kojoj svi njeni građani i narodi uživaju jednaka ljudska prava i slobode.
“Govorio je da je najbolje kretanje Bosne i Hercegovine prema članstvu u EU i NATO. Ovo je vrijeme u kojem smo ubrzali to kretanje i najbolje ćemo se odužiti Aliji ako istrajnim radom prihvatimo pruženu ruku iz Brisela i u interesu svih građana osiguramo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovini, koja donosi kvalitetne zakone, efiksnu i uređenu državu, te socijalnu pravdu”, naglasio je Genjac.
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras će biti održana svečana akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića.   (FENA)

Share