Obilježena 116. godišnjica DVD Zenica

Svečanim postrojavanjem jedinica danas je obilježena 116. godišnjica rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zenici i Treći mart, Dan civilne zaštite.
Dvanaest priznanja dodijeljeno je ovom svečanom prilikom najuspješnijim i najduže angažovanim pripadnicima DVD-a, a zahvalnica je ove godine pripala Edinu Kariću, za dugodišnji uspješan rad na unapređenju zeničkog vatrogastva i jačanju svijesti o važnosti protiv-požarne zaštite u javnosti. Bio je angažovan u nebrojenim akcijama spašavanja života i imovine ljudi.
Smotrom i svečanim postrojavanjem jedinica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zenici, koja trenutno broji 50-ak aktivnih članova, obilježena je danas godišnjica njihova rada i djelovanja. Među njima je i šest žena, koje čine posebno odjeljenje, jedinstveno u BiH, istakao je ovom prilikom predsjednik Društva, Ibrahim Serdarević, s ponosom napominjući kako dobrovoljno vatrogastvo čini sastavni dio istorije ovog grada.
Među dobrovoljnim vatrogascvima na području Zeničko-dobojskog kantona, zenički su među najbrojnijima. Naša je obaveza da stalno radimo na njihovom profesionalnom osposobljavanju, ali i opremanju jedinica,istakao je direktor Uprave civilne zaštite ZDK, Džavid Aličić.
Dobrovoljno vatrogasno društvo u Zenici jedno je od najstarijih udruženja u BiH. Kako mu i ime kaže, sastoji se od volontera koji svoj život stavljaju na kocku nastojeći spasiti ljudske živote, bez plate i beneficija stalnog radnog mjesta. Postrojavanju jedinica i današnjoj smotri prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave, kao i potpredsjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Zeničanka Vesna Švancer.   (S.S.)

 

dvd e dvd b dvd c dvd d

Share