Obilježen Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici u saradnji sa nogometnim klubom Čelik, obilježio je danas Svjetski dan osoba sa Down sindromom, 21. mart .Obzirom da su šarene ili različite čarape svjetski simbol tog dana, pred početak današnje utakmice između nogometnih ekipa Čelika i Mladosti, fudbaleri su na stadion Bilino polje izašli zajedno sa djecom sa Dawn sindromom i to u šarenim čarapama.

-Cilj Svjetskog dana osoba sa ovim sindromom je skrenuti pažnju javnosti na potrebu zaštite tih osoba, koje su nažalost još uvijek u društvu diskriminisane i često suočene sa predrasudama, ističe doktorica Elma Kuduzović, viši stručni saradnik za socijalnu medicinu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici,

napominjući da su potrebe djece sa Down sindromom jednake potrebama njihovih vršnjaka, te da i oni žele da se igraju i druže, idu u školu, samo im za to  treba dodatna briga da bi se za svakog od njih omogućilo postizanje najvišeg stepena samostalnosti i socijalne integracije.    (V.J.)

 

Share