Obilježen Međunarodni dan osoba sa Down sindromom

Prigodnim programima u Zenici je obilježen Međunarodni dan osoba sa Down sindromom.

U Školi za odgoj,obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju uz prigodan film priređena je i školska priredba. Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo dati doprinos obilježavanju Dana osoba sa Down sindromom i ukazati na potrebu veće brige društvene zajednice za ovu populaciju,izjavio je Tarik Salčinović,direktor Škole.

-Djeca sa Down sindromom,osim što se fizički lahko mogu prepoznati,ona su veoma umiljata i draga,sa njima je lahko uspostaviti komunikaciju i brzo postići dogovor,ali trebaju pomoć cijelog društva,ističe Selvedin Kurtalić,defektolog.Ovo je dobra prilika da ukažemo na njihove i potrebe njihovih porodica,kako bi im poboljšali kvalitet života,smatra Kurtalić.

U Centru za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama održana je prigodna likovna radionica sa djecom korisnicima usluga rane intervencije na temu „Budi mi prijatelj“. Simbol obilježavanja Dana sindroma Down su šarene čarape.Datum 21. mart simbolizuje 3 reprodukcije 21. hromozoma što je glavno genetasko obilježje osoba sa Down sindromom.    (Š.B.)

 

Share