Obilježen Dan oslobođenja Zenice od fašizma

Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na Spomen-obilježju Papirna u Zenici, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice, obilježen je 12. april, Dan oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, na spomen-obilježje palim borcima NOR-a iz Zenice položeno je cvijeće.

Okupili smo se u ovom spomen-parku da bismo obilježili ovaj bitan datum u istoriji našeg grada i odali počast borcima koji su dali svoje živote za njegovo oslobođenje, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica.

Prije 70 godina, nakon žestokih borbi u okolini Zenice, slomljen je otpor fašističkog okupatora i njegovih sluga. Partizanske jedinice su 12. aprila 1945. godine, nakon što su slomile otpor i pretrpile velike gubitke, ušli u Zenicu, a Zeničani su dočekali željnu slobodu nakon četverogodišnjeg mraka i terora pod fašističkom okupacijom. Tada je u zeničkoj kaznionici ubijeno dosta nevinih, a ustaše su prijetile da će Zenica biti dignuta u vazduh i da će svi u njoj izginuti, podsjetili su ovom prilikom.

Zenica je u NOB-u dala oko 1.370 boraca i saradnika NOP-a. Živote izgubilo 1.200 boraca.

Predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života, te brojna udruženja građana i građani, položili su cvijeće na spomen-obilježju Paprina, a zatim se uputili ka spomen-obilježju Kameni spavač, gdje je odana počast svima koji su položili svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

Share