Obilježen Dan nezavisnosti BiH

U organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenice i Lokalnog omladinskog vijeća te rukovodstva Skupštine Zeničko dobojskog kantona,danas je u Zenici obilježen 1. mart-Dan nezavisnosti BiH. Cvijeće na centralno spomen obilježje Kameni spavač,položile su delegacije gradske,kantonalne i federalne vlasti,boračkih udruženja i organizacija,te političkih stranaka.
U ime boračkih udruženja, Amir Radončić je u emotivnom govoru istakao da je za žaljenje slab odziv na obilježavanje Dana nezavisnosti BiH. Dodao je, da su danas na ovom mjestu trebali biti svi članovi Gradskog vijeća Zenica i zastupnici kantonalne skupštine,te da su znatno ranije trebale startati pripreme za program obilježavanja ovog značajnog datuma u novijoj historiji BiH.
U ime Lokalnog omladinskog vijeća Jasmin Duvnjak je najavio i obećao za iduću godinu puno svečaniji i dostojanstveni program obilježavanja.Ovog 1.marta prezentovat ćemo inicijativu LOV-a ‘Domovina u srcu’. Osnovni cilj je da se u programima rada školskih ustanova (osnovne i srednje škole i fakulteti) kroz nastavne i vannastavne aktivnosti značajnije posveti pažnja razvijanju državnog patriotizma. Također, od nadležnih institucija očekujemo da u najskorije vrijeme na ulazima u objekte škola i fakulteta obavezno se postave novi jarboli sa državnom zastavom Bosne i Hercegovine, te da nastavno-radna sedmica u svim školskim ustanovama službeno započne sa intoniranjem himne naše zemlje,kazao je Duvnjak.
Povodom Dana nezavisnosti BiH cvijeće je položeno i na spomen obilježje Papirna.Predsjedavajuća Skupštine ZDK, Draženka Subašić je podsjetila,da je i period NOR-a nezaobilazan i važan jer je BiH dobila državnost, dodajući da je bitno odati počast i poginulima u Drugom svjetskom ratu.   (Š.B.)

 

 

dn e dn b dn c dn d

Share