Obilježen Dan djeteta Republike Turske

U organizaciji Vlade i Oružanih snaga Republike Turske ,Instituta Junuz Emre ,Asocijacije „Mostovi prijateljstva“ i Grada Zenice ,u Gradskoj areni Zenica održana je centralna manifestacija obilježavanja 23.aprila-Dana djeteta.
Dan djeteta praznik je koji je na današnji dan 1920. godine svoj djeci svijeta „poklonio“ utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk.Učenici iz 86 osnovnih i srednjih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine okupilo se u Gradskoj areni ,gdje su obilježili 23.april-Dan djeteta. Predstavnici Vlade i Oružane snage Republike Turske ,Turski kulturnog centra „Junuz Emre“ ,Asocijacije „Mostovi prijateljstva“ i Grada Zenice ,naglasili su da se danas proslavlja nacionalni Dan suvereniteta i djeteta ,koji se obilježava nizom manifestacija uz učešće djece iz cijelog svijeta.
Dan djeteta praznik je koji je na današnji dan 1920. godine svoj djeci svijeta „poklonio“ utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk.Turski ambasador u BiH ,Džihad Erginaj i prvi čovjek instituta ,Hajati Develi ,naglašavaju da je praznik posvećen ne samo djeci Turske ,već cijelog svijeta.U ime domaćina obratio se gradonačelnik Zenice ,Husejin Smajlović ,koji je ukazao na istorijski značaj 23.aprila za budućnost Republike Turske.U nastavku centralne svečanosti obilježavanja 23.aprila-Dana djeteta ,učenici osnovnih i srednjih škola pripremili su zanimljiv muzički program ,a za sve njih organizatori su pripremili brojna iznenađenja.Od nastupa poznatih bh pjevača do obraćanja bh. fudbalskih zvijezda poput Džeke ,Pjanića i Spahića.
Sva djeca ujedno su uzela učešće u nagradnoj igri u kojoj su mogli osvojiti putovanje u Tursku ili na poklon dobiti kompjuter i bicikl.

 

(R.Š.)

 

dan djeteta d dan djeteta c dan djeteta b dan djeteta e

Share