Obilježavanje Dana civilnih žrtava rata

Obilaskom porodica i učenjem jasini šerifa i kelimei tevhida za sve ubijene obilježava se 29.oktobar – Dan civilnih žrtava rata Zeničko-dobojskog kantona.
Na ovaj datum 1993. godine u Maglaju je poginulo 15 ,a ranjeno 16 civila.
Podaci govore da je u proteklom ratu na području Kantona ubijeno 1 220 , a u Zenici 178 civila.I nakon više od 20 godina socijalni status porodica nije riješen a ono što ih najviše boli jeste što na večini mjesta stradanja nikada nisu postavljena spomen obilježja.
Prije 22 godine u Maglaju je poginulo 15 civila ,od čega četvoro djece ,
dok su čekali u redu ispred pumpe za vodu.Petnaest dana ranije u Zenici je poginulo 8 civila ,od kojih je najmlađi ,Irfan Šehić ,imao 6 godina.
Njegova majka Advija i predstavnica udruženja civilnih žrtava grada Zenice, Hedija Ganić-Trako ,ističu da nakon toliko vremena najviše boli činjenica što se na ovom ,ali i nekim drugim mjestima stradanja ,nikada nije dozvolilo postavljenje spomen obilježja.
U Udruženju porodica civilnih žrtava rata grada Zenice u nekoliko su navrata ukazivali da za granatiranje civilnih ciljeva tokom rata još uvijek niko nije odgovarao pred pravosuđem u BiH ,unatoč činjenici da je istragu o ovom i drugim zločinima preuzelo Tužilaštvo BiH.
Centralna menifestacija obilježavanja Dana civilnih žrtava rata ZDK bit će održana sutra u Maglaju.  (R.Š.)

Share