Obilježavanje 130 godina Sabornog hrama

Pravoslavna crkvena opština i parohija zenička juče i danas proslavljaju 130 godina postojanja Sabornog hrama „Rođenje Presvete Bogorodice“ u Zenici.
Centralna svečanost bila je sveta arhijerejska liturgija, koju je juče u ovom Hramu u prisustvu brojnih vjernika i gostiju, služio episkop zahumsko hercegovački i primorski upravitelj Mitropolije dabrobosanske, njegovo pravosveštenstvo Grigorije.
– U svakom čovjeku moramo gledati brata bez obzira koje je on vjere i kako se zove, jer svaki čovjek je stvoren po licu božijem, naglasio je u svom obraćanju episkop Grigorije, pozivajući vjernike na opraštanje drugima, ali i da zatraže oprost od Gospoda i za ono što su sami nekom nažao učinili.
U saradnji sa zeničkim Odborom za međureligijsku saradanju u Sokolskom domu, juče je organizovana i svečana akademija za zvanice vjerskog, političkog i društvenog života Zenice i ZDK, tokom koje iskazana zahvalnost svima, koji su pomogli nedavni završetak restauracijskih radova na i oko zeničkog Sabornog hrama “Rođenje Presvete Bogorodice”.   (V.J.)

 

saborni c saborni b

Share