O problematici Željezare na sastanku u ponedjeljak

Dogovorom da se u naredni ponedjeljak,27. februara na sastanku u Upravi Željezare Zenica,iznađe rješenje za nagomilanu problematiku ovog privrednog društva prekinuti su šestosatni protesti radnika Željezare i blokada saobraćaja ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Sastanku za sedam dana,kako je planirano,trebali bi prisustvovati predstavnici Vlade F BiH, Porezne uprave,Agencije za privatizaciju FBiH,Inspekcija,te Uprave i Sindikata Željezare,potvrdio je za RTV Zenica,Esad Skomorac,predsjednik Sindikata zeničke Željezare.

Radnici traže da se odobri finansijska tranša za tekuću likvidnost Željezare Zenica,te da se uz odgovarajuću odluku, skine hipoteka Poreske uprave sa nekoliko objekata u vlasništvu Željezare, uključujući i hotel “Internacional“,čime bi bila omogućena prodaja imovine u maloj privatizaciji.Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Marinko Bošnjak kazao im je da postoji volja za rješenje problema.

Radnici zeničke Željezare, koji su prije podne stigli u Sarajevo,blokirali su saobraćaj ispred sjedišta Vlade Federacije BiH, kako bi još jednom ukazali na teško stanje u kojem se ovo preduzeće nalazi, ali i na nebrigu federalne Vlade koja, uprkos dogovorima, ignoriše njihove probleme.Na protestu je zatraženo, da se, kako je i dogovoreno prije mjesec dana, obezbijede finansijska sredstva za likvidnost Društva.   (Š.B.)

 

 

 

Share